GK Quiz on Bhagat Singh

Shaheed-e-Azam Bhagat Singh was a revolutionary freedom fighter who was respected by everyone. Today, on Shaheed Diwas, let’s take a GK Quiz about him.

Question 1: What day is March 23 in India?

A. Bhagat Singh’s birthdayB. Birthday of Shivaram RajguruC. Birthday of Sukhdev ThaparD. Shaheed Diwas

Answer: D

Explanation:

March 23 is observed as Shaheed Diwas or Martyrdom Day in India. On this day, Bhagat Singh, Shivaram Rajguru and Sukhdev Thapar were hanged to death by the British colonialists in 1991 in the Lahore Conspiracy Case.

Question 2: Why do we celebrate Shaheed Diwas?

A. To honor the revolutionariesB. The day marks the death of Bhagat SinghC. Celebrating the birth anniversary of Shivaram RajguruD. None of the above

Answer: A

Explanation:

Shaheed Diwas is celebrated every year on March 23 to pay tribute to the freedom fighters of Independent India.

Question 3: What year was Bhagat Singh born?

A. December 22, 1909B. September 24, 1906C. August 26, 1908D. September 28, 1907

Answer: D

Explanation:

Bhagat Singh was born on September 28, 1907 in present-day Pakistan (Lyallpur, western Punjab).

Question 4: Bhagat Singh was executed in which of the following cases?

A. Lahore Conspiracy CaseB. Central council bombing C. Kakori incidentD. Dalhousie square bomb case

Answer: A

Explanation: Bhagat Singh and his associates Rajguru and Sukhdev were hanged to death in connection with the Lahore Conspiracy Case.

Question 5: When was Bhagat Singh executed?

A. March 23, 1971B. March 24, 1971C. March 23, 1931D. March 21, 1971

Answer: C

Explanation:

Bhagat Singh was executed on 23 March 1931 in the Lahore Conspiracy Case at 7:30 pm.

Question 6: Regarding the Lahore Conspiracy Case, consider the following issues:

i) Singh, Rajguru and Sukhdev were executed by the British government in the Lahore Conspiracy Case on 23 March 1931.

ii) Bhagat Singh along with Batukeshwar Dutt threw a bomb at the Assembly Chamber from the public gallery while it was in session, injuring several members.

iii) Bhagat Singh killed British Police Officer John Saunders as he left the District Police Headquarters in Lahore on 17 December 1928.

Consider the following options:

A. Only (i)B. Only (ii)C. Both (i) and (iii)D. Both (ii) (iii)

Answer: B

Explanation:

To avenge the death of Lala Lajpat Rai, Bhagat Singh killed British Police Officer John Saunders as he left the District Police Headquarters in Lahore on 17 December 1928.

Singh, Rajguru and Sukhdev were executed by the British government in the Lahore Conspiracy Case on 23 March 1931 at 7:30 pm.

Question 7: Bhagat Singh was executed at the age of ____.

A. 23 yearsB. 19 yearsC. 24 yearsD. 27 years

Answer: A

Explanation:

Bhagat Singh was executed at the age of 23. His early execution made him a national hero in India’s struggle for freedom against colonial rule.

Question 8: An 18-foot bronze statue of Bhagat Singh was installed at ______.

A. Indian National CongressB. Jalandhar CityC. HussainiwalaD National Martyrs’ Memorial. None of the above

Answer: A

Explanation:

An 18 feet tall bronze statue of Bhagat Singh was installed in the Indian Parliament on 15 August 2008. His statue was installed next to statues of former Indian Prime Ministers Indira Gandhi and Netaji Subhas Chandra Bose.

Question 9: On the 50th death anniversary of Bhagat Singh, a museum was inaugurated in his ancestral village. What is the name of the museum?

A. Shaheed-E-AzamB Museum. Shaheed-e-Azam Museum Sardar Bhagat SinghC. Sardar Bhagat Singh MuseumD. Shaheed Bhagat Singh Museum

Answer: B

Explanation:

Shaheed-e-Azam Sardar Bhagat Singh Museum was inaugurated in Khatkar Kalan on the 50th death anniversary of Bhagat Singh. The museum displays his ashes, blood-soaked sand and the bloody newspaper used to wrap the ashes.

Question 10: Which of the following books is not written by Bhagat Singh?

A. Why am I an atheistB. Prison diary and other writingsC. To young political officersD. diary in prison

Answer: D

Explanation:

Bhagat Singh wrote Why I Am an Atheist, Prison Diary and Other Writings, To Young Politicians, among other books.

Prison diary written by Jayaprakash Narayan.

Question 11: What was the first film made on the life of Bhagat Singh?

A. Shaheed-e-Azad Bhagat SinghB. Shaheed Bhagat SinghC. Shaheed-E-AzamD. Legend of Bhagat Singh

Answer: A

Explanation:

In 1954, twenty-three years after his death, Shaheed-e-Azad Bhagat Singh was made on the life of Bhagat Singh—the first film made on him. Mohammed Rafi’s song from the movie ‘Sarfaroshi Ki Tamanna Ab Hamaare Dil Mein Hai’ became an iconic hit.

Question 12: 5 rupee coin was issued by RBI on the occasion of_____.

A. Shahid Bhagat Singh’s 100th birth anniversaryB. Shahid Bhagat Singh’s 50th birth anniversaryC. 114th birth anniversary of Shahid Bhagat SinghD. None of the above

Answer: A

Explanation:

On the occasion of Shahid Bhagat Singh’s Birth Centenary, a coin worth Rs. 5 denominations issued by RBI.

Question 13. By what name is Bhagat Singh often called?

a) Veer Bhagat Singh

b) Azad Bhagat Singh

c) Saheed Bhagat Singh

d) Lokmanya Bhagat Singh

Reply. C

Explanation:

Bhagat Singh devoted his life for the country and is therefore called Shaheed Bhagat Singh out of respect.

Question 14. What is Bhagat Singh’s birthplace?

a) Jaranwala Tehsil, Punjab

b) Lahore, Punjab

c) Amritsar, Punjab

d) Jalandhar, Punjab

Reply. ONE

Explanation:

Bhagat Singh was born on September 27, 1907 in Jaranwala Tehsil, Punjab.

Question 15. Bhagat Singh’s father Kishan Singh and uncles Ajit Singh and Swaran Singh were members of which party?

a) Naujawan Bharat Sabha

b) Hindustan Socialist Republican Association

c) Ghadar Party

d) Kirti Kisan Party

Reply. C

Explanation:

The Ghadar Party, formerly known as the Pacific Coast Hindustan Association, was founded in the United States on July 15, 1913, under the leadership of Lala Har Dayal, Sant Baba Wasakha Singh Dadehar, Baba Jawala Singh, Santokh Singh and Sohan Singh Bhakna. , who served as president of the organization.

Read | Bhagat Singh Biography: Remembering Shaheed-e-Azam on his 114th birth anniversary

10 little known facts about Bhagat Singh

Categories: Optical Illusion
Source: pagasa.edu.vn

Leave a Comment